Conditional Design

Conditional Design je grupa od 4 člana: Luna Maurer, Edo Paulus, Jonathan Puckey, Roel Wouters. Ova grupa se 2008. okupila oko zajedničkog interesa za istraživanja generativnih i algoritamskih pristupa u primenjenim i lepim umetnostima, kada osnivaju grupu Conditional Design i sastavljaju Conditional Design manifest.
Svoja interesovanja i iskustvo prenose studentima kroz pedagoški rad na Gerrit Rietveld Akademiji iz Amsterdama, na kojoj su zaposleni.

Luna Maurer je grafički dizajner.

Edo Paulus je dizajner zvuka i arhitekta. Interesovanja su mu vezana pre svega za prostorne instalacije u kojima zvuk igra značajnu ulogu.

Jonathan Puckey je grafički dizajner, ali i vrlo sposoban programer koji stoji iza projekata kao što su Scriptografer za Adobe Ilustrator i paper.js.

Roel Wouters je grafički dizajner, ali i vrlo uspešan u radu na video radovima.

Njihov rad smatram interesantnim zbog pristupa koji je drugaciji u odnosu na uobičajnu stvaralacku praksu.
U kreativnom radu umetnik traži nadahnuće, okrece se sebi, samostalno izvodi rad ili svoj deo posla na zajedničkom projektu. Tokom procesa, naročito u domenu primenjene umetnosti, autor se trudi da ostvari što veći nivo kontrole u svim fazama rada. U radu se cene virtuoznost i iskustvo.
Međutim, u pristupu grupe Conditional Design stvaralački proces se prepusta publici a cene se spontanost i neizvesnost. Rezultat njihovog stvaralaštva je interesantan eksperiment sa snažnom socijalnom notom.

CONDITIONAL DESIGN Manifest

Manifest objasnjava rad ove grupe i daje instrukcije umetnicima koji žele da se pridruže ovoj struji.

Conditional Design se više interesuje za proces nego za sam rezultat rada, jer ne zele da romantizuju prošlost. Žele da njihov rad ukazuje na vreme i okolnosti u kojem je nastalo.

Ne žele da se vezuju za odredjeni medij ili tehnologiju. Daju sebi slobodu da koriste sve što im omogućava da prikazu ideju i proces.

Proces

Proces je proizvod, koji obeležavaju vreme, odnosi, promena. Posmatrajuci proces traze neočekivane obrasce ponašanja.

Logika

Logika set pravila koji su vodilja u procesu. Pravila olakšavaju sagledavanje odstupanja u procesu.

Unos

Unos je uslovljen logikom, on aktivira i oblikuje proces. Unos su kompleksni uticaji sredine, prirode, društva, ljudska interakcija.

Ovakav pristup može se dovesti u vezu sa radom Fluksusa. Umetnici okupljeni oko Fluksusa su gledali na proces kao na proizvod kojem se teži, igrali se, negovali učešće publike u nastanku dela, bavili se algoritamskim i generativnim umetničkim praksama. Primer su radovi umetnika kao što su George Brecht i John Cage (4:33).

Manifest u PDF formatu

Kaleidoscope

Postavka Igra Kraj

Svaki učesnik ima jedan flomaster u boji.

Papir je podeljen u 4 zamišljene zone.

U svakoj rundi učesnik ima ulogu onoga koji vodi ili onoga koji prati.

Igrači se dogovaraju od koga će igra početi.

Jedan učesnik je vođa. Ostali učesnici ga prate. Vođa se menja na svakih 30 sekundi, u smeru kazaljke sata.

Vodja slobodno crta u okviru svoje zone, koristeći prave linije.

Ostali učesnici sinhronizovano kopiraju vođin crtež.

Igra se završava kada učesnik koji je inicirao igru odluči.

Ovaj projekat je realizovan 2009. godine , jednog cetvrtka u Luninom stanu, za kuhinjskim stolom.

One Frame of Fame

Postavka Opis Projekta

Prikaže se slika iz muzičkog videa.

Učesnik pomoću veb kamere iskopira položaj sa slike.

Nova slika se ugrađuje u video.

Projekat One frame of frame je realizovan 2010. godine.

Za potrebe muzičkog video spota One Frame of Fame, koji izvode C-Mon i Kypski, napravljen je video koji se dinamički formira na svakih sat vremena od slika koje volonteri postavljaju na sajtu http://oneframeoffame.com/. Ovaj vid radova, u kojem volonteri stvaraju sam rad, naziva se crowdsourced.

C-Mon i Kypski je bend od 4 člana. Bend se zove po svojim osnivačima, koji su DJ-jevi. Ostala 2 člana su basista i klavijatursta. Sviraju razne tipove muzike, od afrobita do elektro muzike.

Inspiraciju za projekat dobili su iz grčke mitologije, iz mita o nimfi Eho i Narcisu. Narcis se ogledao u vodi zaboravljajući sve oko sebe, na kraju je i umro gledajući svoj odraz.

Roel kaže da je želeo da članove benda pretvori u lutkare svojih fanova, kao i da prikaže da se u savremenim sredstvima komunikacije smanjio jaz između bendova i obožavatelja. U početku izgleda da bend kontroliše svoje fanove, ali na kraju fanovi svojim fotografijama preuzimaju video i oblikuju rezultat rada benda.

Projekat je baziran na eksperimentima Jonathan Puckey-a iz ranih 2009. koji je rezultirao projektom http://flitser.org/ . Korisnici skinu app za iPhone, fotografišu reflektujuću površinu i submituju na sajt. Fotografija koja se prikazuje se bira na osnovu pozicije blica, koji se poravnava sa pozicijom kursora.

Running with the Beast

Postavka Opis projekta

Dva umetnika koriste po jednog petla u razlicitoj boji.

Petlovi su žive četkice.

Projekat je uradjen po ideji Roel Wouters-a. Snimljen je u Bankoku, na Tajlandu, 2008.

Urađen je za potrebe muzickog video spota Running with the Beast, grupe zZz. Ovo je holandski bend od 2 člana, bubnjara i klavijaturiste.

Borba petlova oslikava sukob dva umetnika koji koriste petlove kao žive četkice. Rezultat njihove borbe ostaje vidljiv na papirnom posteru, iznad kojeg se bore. Za vreme snimanja videa napravljeno je 6 postera.

Roel kaže da mu je direktna inspiracija za ovaj rad bio rad Yves Klein, njegovi antropometrijski performansi.

Autori tvrde da životinje nisu bile povređene prilikom snimanja videa, ali je video izazvao brojne reakcije i optužbe za maltretiranje i iživljavanje nad životinjama. I sam Roel je imao dilemu da li da radi ovaj video, jer je protiv upotrebe životinja u svrhu zabave.

Obojeni su specijalnim neškodljivim mastilom, na vodenoj bazi, namenjenom deci predškolskog uzrasta.

Resursi

Conditional Design

http://conditionaldesign.org/

http://www.poly-luna.com/

http://www.eude.nl/

http://jonathanpuckey.com/

http://roelwouters.com/

One frame of fame

http://oneframeoffame.com/

http://roelwouters.com/one-frame-of-fame

Running with the beast

http://roelwouters.com/running-with-the-beast