Digital Arts

Molleindustria

 

 

Molindustrija (Molleindustria) je grupa italijanskih umetnika, koja se zalaže za umetnički aktivizam  kroz medij indi (independent-nezavisne) video igara. Njihove video igre su uglavnom jednostavnije kraće forme, koje ne zahtevaju skupu produkciju, ali omogućavaju da se ideje i komentari na političko-društvena dešavanja izraze.

 

 

Osnivač je Paolo Pedercini, koji je u intervjuu za Bajtdžeker (Bytejacker.com) izjavio:

“Here’s a computer, here’s an internet connection, here’s some free software, now go make a game."

 

Zagovornici su kritičkog odnosa prema društvenim pojavama, kroz spoj zabave i politike. Smatraju da je njihov rad oblik gerilskog ratovanja.

Zapaženi projekti:

  • Verski borac (Faith Fighter)
  • Operacija Pedosveštenik (Operation Pedopriest)
  • Priča o telefonu (Phone Story)

 

Read more: Molleindustria

Conditional Design

 

Conditional Design je grupa od 4 člana: Luna Maurer, Edo Paulus, Jonathan Puckey, Roel Wouters. Ova grupa se 2008. okupila oko zajedničkog interesa za istraživanja generativnih i algoritamskih pristupa u primenjenim i lepim umetnostima, kada osnivaju grupu Conditional Design i sastavljaju Conditional Design manifest.
Svoja interesovanja i iskustvo prenose studentima kroz pedagoški rad na Gerrit Rietveld Akademiji iz Amsterdama, na kojoj su zaposleni.

Luna Maurer je grafički dizajner.

Edo Paulus je dizajner zvuka i arhitekta. Interesovanja su mu vezana pre svega za prostorne instalacije u kojima zvuk igra značajnu ulogu.

Jonathan Puckey je grafički dizajner, ali i vrlo sposoban programer koji stoji iza projekata kao što su Scriptografer za Adobe Ilustrator i paper.js.

Roel Wouters je grafički dizajner, ali i vrlo uspešan u radu na video radovima.

 

 

 

Njihov rad smatram interesantnim zbog pristupa koji je drugaciji u odnosu na uobičajnu stvaralacku praksu.
U kreativnom radu umetnik traži nadahnuće, okrece se sebi, samostalno izvodi rad ili svoj deo posla na zajedničkom projektu. Tokom procesa, naročito u domenu primenjene umetnosti, autor se trudi da ostvari što veći nivo kontrole u svim fazama rada. U radu se cene virtuoznost i iskustvo.
Međutim, u pristupu grupe Conditional Design stvaralački proces se prepusta publici a cene se spontanost i neizvesnost. Rezultat njihovog stvaralaštva je interesantan eksperiment sa snažnom socijalnom notom.

Read more: Conditional Design